MENÜ

WESSELÉNYI
Iskolai Sport KörA Wesselényi Miklós SZKI- sport története

 


 

Ha az iskolai sport történetében időrendet tartunk, akkor elsőként Réti Pali bácsi (labdarúgás) és Vidéki Guszti bácsi (kézilabda, mellesleg matematika – fizika tanár) neve jut az ember eszébe, akik nem testnevelői tevékenységük-, hanem a sport szeretetük miatt kerültek elsőként megemlítésre.

A 70- es években három nagyszerű pedagógus került a testnevelés tanítás élére: Kovács Sándor tanár úr, aki  atlétika edzőként is dolgozott, majd később a korosztályos válogatott kapitányaként tevékenykedett főállásban, Molnár Ferenc tanár úr, aki a tanításon kívül (micsoda ballába volt...) ünnepélyek- és kiállítások szervezője, végrehajtója volt. A mai napig nem láthatott az iskola tanuló ifjúsága olyan március 15.-i ünnepélyt, amelyet Ő állított össze, tanított be 1989-ben és 1995-ben. Iskolánkból 1996-ban ment nyugdíjba. A harmadik testnevelő tanár Szemeti György volt ( ma már  nyugdíjas ő is), akinek nevéhez kötődik az iskolai kosárlabda csapat szervezése, vezetése. A DSK elnökeként tett sokat az ifjúság egészséges neveléséért. Ez irányú tevékenységét 1991-ig végezte iskolánkban.

Meg kell említeni Gyeszli Imre (tanműhelyvezető) kollegánkat, aki az iskola labdarúgó csapatának volt vezetője. Gyeszli tanár úr évtizedeken keresztül fáradhatatlanul szervezte irányította az iskolai csapatot, eredményesen. Később rövidebb ideig itt tanított Béres Ferenc, Mező Imre, Illés László. Frissné Engel Éva tanárnő külföldi kiküldetésben lévő férjét kisérte el, és már több éve távol van. Jónéhány év elteltével, 2012-ben hagyta el iskolánkat Németh István tanárúr, aki szintén sokat tett az iskolai sport magas színvonalának megtartása érdekében, felkészítette és versenyeztette a kosárlabda csapatot, emlékezetes vizitúrákat és egyéb rekreációs programokat szervezett.  

Jelenleg Bencsics Zoltán és Kása Péter az iskola két testnevelő tanára. Ők mindketten a kosárlabdában jártasak, utánpótlás egyesületekben edzőként is tevékenykednek.

Az elmúlt évek eredményes nevelő munkáját jelzi, hogy több tanulónk a testnevelő tanári pályát választotta hívatásává, valamint a sport területén sportszervezőként, edzőként tevékenykednek. Talán e színvonalas munkának köszönhető az is, hogy minden évben van testnevelésből érettségiző tanulónk.

Büszkén gondolunk azokra a volt diákokra, akik a versenysport területén nyújtottak kiemelkedőt:

  • Csongrádi Ferenc, aki szöuli olimpián aranyérmet szerzett, a kardvívó csapat tagja volt,
  • Brinzai Margit és Győrvári Györgyi sokszoros válogatott kézilabdázók,
  • Gellért Gábor többszörös válogatott síugró,
  • Martin Róbert válogatott biatlonistaként öregbítette az iskola hírnevét.
  • A maiak közül Fülöp Gábor nevét említhetjük meg. Gábor ma is az NB I-ben játszik, fiatalon korosztályos válogatottként képviselte hazánkat és iskolánkat.

Nagyon sok, magas színvonalú rendezvényt bonyolítottunk le a sportcsarnok átadása (1993) óta, gazdagítva az iskola diákjainak, tanárainak sportolási élményeit. Csak néhány a sok közül: 24 és 36 órás Challenge Day, nemzetközi kosárlabda- és labdarúgó torna.

A nyár sem uborkaszezon az iskolában, kerékpáros és vízitúrákat szervezünk minden évben.

 


Ajánlott böngészök: IE 8,

Mozilla Firefox,
Google Chrome,

Hírek

  • Elindult a Wesselényi SZKI ISK Saját Honlapja
    2010-09-29 23:05:40

    Véleményeket, ötleteket várom a vélemények helyére. E-mail cím nem kötelező!

Asztali nézet